#100Verhalen: Bob Muuse – vrijwilliger bij Bartimeus

Op het moment is het allemaal anders. Vrijwilliger zijn bij Bartimeus. Wandelen kan helaas niet meer in de groep en door de komst van de Engelse Corona variant ligt het vrijwilligerswerk even helemaal stil. Maar voor die tijd bezocht Bob wekelijks de bewoners van Bartimeus om samen lekker te gaan wandelen en na afloop koffie te drinken. Buiten zijn vrije tijd en inzet neemt Bob een flinke dosis humor mee in zijn vrijwilligerswerk. Nieuwsgierig hoe hij dat doet? Lees hier het verhaal van Bob.

Studie Wiskunde en mensen helpen
Bartiméus is een organisatie voor alle mensen die blind of slechtziend zijn.
Bob heeft altijd ‘iets’ gehad met de doelgroep van Bartimeus. Toen Bob nog in Bilthoven woonde, kwam hij op straat regelmatig in contact met mensen die blind of slechtziend waren, omdat er ook in die regio een locatie van Bartimeus zit. Bob heeft wiskunde gestudeerd en met deze achtergrond is het niet zo voor de hand liggend dat de hulpvraag van de ander je ook zo aantrekt. “Alhoewel, geeft Bob aan, in de laatste jaren van mijn werkzame leven, vond ik het contact met mijn collega’s belangrijker dan mijn werk zelf. Ik ben daar dus in veranderd. Het sluimerde blijkbaar in me, en ik vind het heel leuk om van mezelf te ontdekken dat ik ook goed ben in mensen helpen”.

 

Vrijwilligerswerk met plezier
Bob praat met heel veel plezier over zijn vrijwilligerswerk bij Bartimeus. “Ik word ook wel de ambassadeur van Bartimeus genoemd, zegt hij lachend. Ik probeer altijd mensen enthousiast te maken over vrijwilligerswerk bij Bartimeus”.
Wat is er dan zo bijzonder aan vrijwilligerswerk met mensen met een visuele beperking bij Bartimeus? “Het feit dat je iets voor deze bewoners kunt doen. Veel mensen die daar wonen, hebben nauwelijks sociale contacten. En krijgen daardoor ook bijna geen bezoek. Het wordt dan ook enorm gewaardeerd als ik er ben. En niet alleen door de bewoners, maar ook door Bartimeus zelf. Ik heb veel contact met de begeleiding, zelfs nu ik er door Corona even niet fysiek ben. En mijn eerste vrijwilligersavond zal ik ook nooit vergeten! Bartimeus organiseert elk jaar een vrijwilligersavond. Op deze avond leggen medewerkers en bewoners de vrijwilligers in de watten. Ze zorgen voor lekkere hapjes, drankjes en entertainment in de vorm van een heuse bonte avond!”

 

Humor
Hoe zit het dan met die humor? Bob vertelt: “ik heb ervaren dat het in contact het beste werkt om iets recht voor z’n raap te zeggen. Niet ergens omheen draaien. En ik probeer altijd te doorgronden wat mensen meemaken. Sommige mensen met wie ik wandel, zijn al vanaf de geboorte blind. Daardoor zijn andere zintuigen veel beter ontwikkeld dan bij ons. Denk aan geur en gehoor. Ik wandel vaak met een meneer en als wij samen wandelen kan hij ‘horen’ of er ergens een auto geparkeerd staat. Heeft te maken met de weerkaatsing van geluid op het asfalt. Heel knap! Ik vraag dan vervolgens doodleuk of hij ook kan vertellen welke kleur de auto heeft, haha. Dit soort humor wordt door de mensen enorm gewaardeerd. En humor brengt plezier! Wie wil dan nou niet in zijn vrijwilligerswerk?

 

Wil je net als Bob ook wat betekenen voor mensen met een visuele beperking? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/