#100Verhalen: Dirk Littel – vrijwilliger bij jongerencoaching van A tot Zelf

Vanaf het allereerste begin van jongerencoaching is Dirk betrokken. Jongerencoaching van A tot Zelf is een project van Welzijn Ermelo en richt zich op hulpvragen van jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 jaar. Samen met de jongere worden problemen in kaart gebracht, doelen gesteld en vaardigheden geoefend. Dit alles met het doel de jongere stevig in zijn of haar schoenen te zetten en het leven (beter) op de rit te krijgen. Iedere keer weer een uniek en bijzonder traject volgens Dirk. Benieuwd naar de ervaringen van Dirk in jongerencoaching? Lees dan hier zijn verhaal.

 

 

 

Uniek en bijzonder
Er valt niet één ervaring speciaal te benoemen voor Dirk. Elke ervaring in coaching van een jongere is bijzonder en uniek. Het mogen meelopen met een jongere die openstaat voor ondersteuning in een bepaalde zoektocht in zijn of haar leven is waardevol. “En dat het heel stoer is om hulp te vragen in plaats van rond te blijven lopen met een last die steeds maar zwaarder lijkt te worden, geeft Dirk aan”. Een jongerencoach geeft richting aan. De jongere heeft vervolgens zelf de regie om ervoor te gaan of niet.

 

Lange en korte trajecten
Trajecten kunnen lang of kort zijn, waarbij de lange trajecten de voorkeur van Dirk hebben. Binnen de lange trajecten maak je vaak een grotere ontwikkeling mee. Je ziet de jongere groeien in zijn of haar zoektocht. Hij werkt daarbij samen met een team (vrijwilligers en maatschappelijk werkers van Welzijn Ermelo) om te kijken wat de beste match is en kans van slagen voor de jongere.
Bijvoorbeeld een uitgebreide zoektocht naar een geschikte opleiding waar een jongere blij van wordt en energie van krijgt en wat toekomstperspectief geeft. Hierbij zoekt Dirk niet alleen uit hoe de opleiding eruit ziet samen met de jongere, maar leggen ze ook samen werkbezoeken af bij professionals in het werkveld. Samen een realistisch beeld creëren! Maar ook andere vragen als ‘ik word gepest, ik kom niet goed uit met mijn financiën, ik zou wat meer sociale contacten willen opdoen of ik heb voortdurend ruzie met mijn ouders’. Voor al dit soort vragen kan een jongerencoach begeleiden of samen met op zoek gaan naar mensen die dit beter kunnen doen. Om uiteindelijk de jongere weer in zijn of haar kracht te zetten.

 

Ervaring
Dirk heeft al veel ervaring in coaching en de nodige opleidingen gedaan. Hij is in een andere gemeente ook al actief geweest in het coachen van jongeren en naast al deze kennis en ervaring verteld Dirk dat de doelgroep hem erg aanspreekt. “Ik leer en ervaar ook zelf weer dingen via de jongeren. Prachtig toch!”

 

Wil je net als Dirk van betekenis zijn voor iemand? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/