#100Verhalen: Emilie van der Leest – vrijwilliger bij De Zaak van Ermelo

De ene verhalenschrijver tegenover de ander. Emilie is namelijk de vrouw achter de kringloopkanjers van De Zaak van Ermelo. Wekelijks deelt De Zaak van Ermelo een verhaal van een van hun vrijwilligers, de zogenaamde kringloopkanjers. Om nu zelf je eigen verhaal te schrijven is misschien een beetje gek, maar wij vinden het ontzettend leuk om Emilie in de spotlight te zetten in de 100Verhalen actie van Mensen maken Ermelo. Nieuwsgierig naar Emilie? Lees hier haar hele verhaal.

 

 

Journalistiek
Emilie volgde de opleiding journalistiek omdat ze hield van schrijven. Maar na een jaar ging het steeds slechter met haar en moest ze noodgedwongen stoppen met de opleiding. Het lukte haar daarna moeilijk om weer haar leven op te pakken en ze raakte steeds meer in een isolement. Totdat ze vanuit haar re-integratie aan vrijwilligerswerk begon.
“Ik kwam bij De Zaak van Ermelo terecht, maar ik vond er eerst niets aan. Ik moest heel erg wennen. Aan het werk, aan de drukte. Maar ik heb volgehouden en toen ik eenmaal mijn plekje had gevonden, kwamen er steeds andere en nieuwe werkzaamheden bij. Zo schrijf ik de nieuwsbrief en dus ook de verhalen van de kringloopkanjers. Daarnaast werk ik op de boekenafdeling in De Zaak, maar schrijven is mijn passie!”
Dat deze passie niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit het feit dat ze door Ron, eigenaar van De Zaak van Ermelo, in contact is gebracht met Natalie van Ermelo van Nu. En sinds kort schrijft ze ook verhalen en artikelen voor Ermelo van Nu.

 

Grenzen
Vrijwilligerswerk geeft haar veel energie. Het kost ook veel energie en als mensen zien en horen wat ze allemaal kan en doet, wordt ze soms weleens overvraagd. Ze moet altijd rekening houden met haar belastbaarheid. En grenzen aangeven. “Bij De Zaak heb ik leren NEE zeggen. Ik heb veel therapieën gehad maar nergens heb ik zoveel geleerd als in mijn vrijwilligerswerk bij De Zaak. En voor het eerst kan ik zeggen, ik hoor erbij! Ik heb altijd gevoelens van eenzaamheid gehad, maar sinds ik mijn vrijwilligerswerk doe, voel ik me zoveel beter! Er is niets in mijn leven dat me zoveel gebracht heeft als mijn vrijwilligerswerk bij De Zaak.”

 

In de belangstelling
Emilie zet anderen in de belangstelling met haar verhalen voor de kringloopkanjers actie. Niet iedereen was in het begin even enthousiast om mee te doen. Maar nu ze meerdere verhalen geschreven heeft, wordt ze zelfs weleens persoonlijk benaderd om een verhaal te schrijven. “Ieder verhaal is uniek. En ik wil er altijd voor zorgen dat het een persoonlijk verhaal is. Zo heb ik het verhaal geschreven van een oudere vrijwilliger bij ons. Hij vertelde honderduit. Ik heb daar een verhaal van gemaakt en toen mijn collega Frieda het vervolgens aan de vrijwilliger liet lezen, slikte hij een traantje weg. Dat raakt me. Dat je met je verhaal zoveel los kunt maken bij iemand”.

 

Lijkt het jou ook leuk om van jouw passie je vrijwilligerswerk te maken? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/