#100Verhalen: Evert, Willem, Harma en Inge, vrijwilligers bij De Zaak van Ermelo

Deze week niet een maar vier vrijwilligers in de verhalenactie van Mensen maken Ermelo. Alle vier werkzaam als vrijwilliger bij De Zaak van Ermelo. Ieder met hun eigen verhaal. Graag delen we deze kringloopkanjers van De Zaak van Ermelo! Lees hier hun verhalen..

 

 

Evert: Gitaarspelen, klussen, tuinieren, mountainbiken, skaten, Evert (57) is absoluut geen stilzitter. Toen hij in 2010 een moeilijke periode doormaakte na een plotseling ontslag na 20 jaar en daar bovenop een echtscheiding besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen om weer structuur in zijn dagen te krijgen. Eerst bij de Stadswerkplaats in Harderwijk, maar toen dat niet uitdagend genoeg bleek kwam hij via via bij de werkplaats van De Zaak van Ermelo (nu Mijn Werkplaats) terecht, waar hij zijn creativiteit naar hartenlust kwijt kon in het pimpen en zelf maken van meubels, voornamelijk van steigerhout.
Evert vond weer een baan als facilitair manager, maar door de corona crisis werd zijn contract niet verlengd. Om toch de structuur vast te houden ging hij weer aan de slag als vrijwilliger, nu op de elektronica-afdeling van De Zaak, waar hij elektronica test, schoonmaakt, (waar nodig) repareert en prijst.
Het ontmoeten van mensen, de omgang met collega’s en klanten, de structuur, het gevoel nuttig bezig te zijn en de waardering zijn heel waardevol voor Evert, en ook zijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid door alle positieve ervaringen en reacties. Maar bovenal vindt hij het fijn om iets te doen voor mensen die het niet zo breed hebben. Inmiddels heeft hij weer betaald werk gevonden als onderhoudsmonteur, maar zolang het te combineren valt staat hij met plezier klaar voor De Zaak en haar klanten!

 

 

Willem: “Je talenten op een goede manier inzetten en dat gewaardeerd weten is 1 van de stoelpoten van geluk”, aldus Willem, pc-expert en positivist pur sang van De Zaak van Ermelo.
Willem, sinds oktober 2019 werkzaam bij De Zaak, laat zich niet snel uit het veld slaan. Door een hersenbloeding als gevolg van een fietsongeval is hij volledig afgekeurd, maar door zijn positieve inslag en doorzettingsvermogen haalt hij het maximale uit het leven.
Omdat hij na zijn hersenbloeding graag wilde ontdekken wat hij nog wél kon ging hij op zoek naar passend vrijwilligerswerk. Via SociaalPlus, een uitzendbureau voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt , kwam hij bij De Zaak terecht. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het inloophuis en het Repair Café in Putten, en heeft hij zich, om zijn hersenen te trainen, aangesloten bij een theatergroep en zingt hij in een koor.
Willem, doctorandus ict, houdt zich bij de Zaak voornamelijk bezig met het nakijken en repareren van binnengekomen computers of andere elektrische apparaten. Zo heeft hij vorig jaar de grote taak op zich genomen om alle 30 computers te controleren en in orde te maken die de Ermelose Goede Herder School gedoneerd had voor Gambia.
Onderzoekend en analyserend als hij is, is Willem ook een kei in het onderzoeken van binnengekomen items waarvan niemand weet wat het is of hoe het werkt. Zo kwam er eens een steel binnen met een regelwieltje en batterijen, maar wat was het toch? Willem vermoedde dat het wel eens een leidingzoeker zou kunnen zijn, en nam de proef op de som door het uit te testen. Algauw bleek het inderdaad een leidingzoeker te zijn, mysterie opgelost!
Vrijwilligerswerk is voor Willem van grote waarde. Het heeft hem laten zien dat wat hij nog kan na zijn hersenbloeding en geeft hem de mogelijkheid om ondanks te zijn afgekeurd nuttig te zijn in de maatschappij. “Daarnaast vergroot het je sociale netwerk, je krijgt er vrienden bij met vaak iets positiefs in hun hart. Vrijwilligers gaan ook anders met werk om, hebben een andere motivatie, dat maakt ze de olie in de machine van de maatschappij”, voegt hij toe.

 

 

Harma: Toen Harma zo’n 2 jaar geleden door haar toenmalige baan in de ziektewet terecht kwam had ze geen zin om nutteloos thuis te gaan zitten. Na toestemming van het UWV besloot ze om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar wat? Harma: “Toen ik hoorde dat er een nieuwe kringloopwinkel was geopend besloot ik daar eens te gaan kijken. Het was een prachtige kringloop, maar het viel me wel meteen op dat de boeken niet op volgorde stonden”. Gestructureerd en hulpvaardig als ze is zag ze een nieuwe uitdaging voor zichzelf weggelegd. Wat als zij nu eens de boekenafdeling zou mogen herindelen? Ze trok gelijk de stoute schoenen aan en legde haar idee voor. De Zaak van Ermelo kon wel wat hulp gebruiken en zo geschiedde…
Harma is trots dat door haar initiatief en inzet de hele boekenafdeling er nu netjes, gesorteerd en gestructureerd bij staat. Ook de omgang met klanten vindt ze heel fijn. Harma: “Het is vooral heel leuk om een klant te kunnen helpen, bijvoorbeeld als ze een specifiek boek zoeken. Ik krijg ook vaak complimenten dat de afdeling er zo netjes uitziet, dat geeft me energie”.
Dat Harma het erg naar haar zin heeft blijkt wel uit het feit dat ze inmiddels al enkele maanden parttime bij de Zaak werkt als kassamedewerkster. Door het vertrek van vaste kassamedewerkster Jitske kwam er een vacature beschikbaar. Door Harma’s inzet en omdat De Zaak een vacature bij voorkeur invult met één van hun eigen vrijwilligers kreeg Harma deze mooie kans. De boekenafdeling blijft ze er graag naast doen als vrijwilligerswerk, omdat het zoveel voldoening geeft.
Op de vraag waarom vrijwilligerswerk waardevol is voor haar heeft ze een helder antwoord: “Omdat je als mens behandeld wordt en niet als nummer. Je wordt gewaardeerd om wat je doet, de nadruk ligt niet op presteren. De sfeer is ongedwongen en het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. Ik zou zeggen, probeer het en ervaar het zelf!”

 

 

Inge: Sommige KringloopKanjers zijn minder zichtbaar dan anderen, maar zeker niet minder belangrijk! Dat geldt zeker ook voor Inge (50), al jaren een drijvende kracht achter de schermen bij De Zaak van Ermelo!
Toen Inge door een burn-out in de ziektewet kwam en door een reorganisatie haar administratieve baan na 24 jaar kwijtraakte, kwamen na een tijdje de muren op haar af. Ze wilde weer onder de mensen zijn, haar hersens gebruiken en bovenal zich nuttig maken en voelen.

Via het UWV en een jobcoach kwam ze in contact met De Zaak van Ermelo, waar ze in eerste instantie verantwoordelijk was voor het maken van de roosters en programmeren met Excel. In de 6 jaar die volgden breidde haar takenpakket zich uit  en inmiddels kan de Zaak altijd op deze creatieve duizendpoot bouwen als het gaat om social media, pr, administratie of facturatie.
Het vrijwilligerswerk betekent veel voor Inge, ze voelt zich weer nuttig en gewaardeerd, en kan haar creativiteit kwijt in de afwisselende werkzaamheden.
Ondanks haar nieraandoening zet Inge zich altijd voor de volle 100% in, met recht een KringloopKanjer!

 

Ben je na het lezen van het verhaal van deze mensen ook enthousiast over vrijwilligerswerk bij De Zaak van Ermelo? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/