#100verhalen: Helga Schuur – Helpt bij thuisadministratie en belastingaangifte en is maatje.

Sinds 1.5 jaar woont Helga weer in Ermelo, maar ook toen ze daarvoor nog in Harderwijk woonde, was ze al veel in Ermelo te vinden. Bijvoorbeeld voor haar vrijwilligerswerk. Al 15 jaar helpt Helga mensen in de thuisadministratie, met belastingaangifte en is ze ook nog maatje en dat alles naast haar fulltime baan!

 

 

Zo’n 15 jaar geleden wilde Helga ‘iets’ doen waar ze energie van zou krijgen en wat ze naast haar fulltime baan als intern accountmanager pensioenen kon doen. In de krant stond een advertentie voor een nieuw op te starten project thuisadministratie en dat leek haar wel wat. En zo kwam ze 15 jaar geleden bij een meneer met een visuele beperking terecht om te ondersteunen in zijn administratie en nu na 15 jaar bezoekt ze hem nog steeds 1x in de maand. “Inmiddels vooral om te kletsen en een bakkie te doen”, zegt Helga met een glimlach.

 

Flexibel vrijwilligerswerk
Waar haalt ze al die tijd vandaan? Belangrijk is dat je vrijwilligerswerk flexibel is en daarmee de organisatie ook. “Ik doe mijn vrijwilligerswerk bij Welzijn Ermelo en kan daar zelf aangeven wanneer ik wel of niet kan. En daarnaast vind ik het heel leuk om te doen. Het geeft mij energie en voldoening en op deze manier ben ik niet alleen met werk bezig. Bovendien werk ik tijdens de belastingaangifte altijd samen met andere vrijwilligers en dat maakt het extra leuk!
In de hulp bij belastingaangifte help ik mensen met een lager inkomen die dit zelf niet kunnen. Of soms twijfelen ze of ze het echt wel goed doen en kan ik daar ondersteunend in zijn. De belastingaangifte is 1x per jaar in de maanden maart en april. Dan ben ik iedere donderdagavond te vinden bij Welzijn Ermelo om mensen te helpen met de aangifte. Deze hulp is kosteloos voor de mensen omdat het voor een groep is met een laag inkomen. De mensen die ik help zijn heel verschillend. Van jong tot oud, alleenstaanden, echtparen, allemaal mensen die het echt nodig hebben en heel dankbaar zijn dat je ze helpt”.

 

Toekomst
Als je al zolang hetzelfde doet, is er dan niet iets anders dat je een keer zou willen doen in het vrijwilligerswerk? Helga antwoordt: “Ik zou nog zoveel willen doen! Ik vind altijd heel veel dingen leuk, soms zelfs teveel! Helpen in grotere groepen bijvoorbeeld of iets met mensen met een verstandelijke beperking zoals helpen bij de disco voor mensen met een verstandelijke beperking lijkt mij ook heel leuk. Ik zou nu alleen niet weten waar ik de tijd vandaan zou moet halen. Maar wie weet in de toekomst! ”

 

Heb je vragen over een vrijwilligersfunctie als deze? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/