#100Verhalen Herman ten Hove – vrijwilliger bij voetbalvereniging EFC ’58

Via zijn kinderen werd Herman ruim 25 jaar geleden vrijwilliger bij voetbalvereniging EFC ’58. Zijn kinderen zijn inmiddels allang uitgevlogen en voetballen niet meer bij EFC ’58, maar Herman bleef. Van teamleider tot trainen geven aan jongeren met autisme en adhd, lees hier het verhaal van Herman.

 

Zoals dat vaak gaat als je kinderen op een sport zitten, word je als ouders automatisch betrokken bij de club. Zo ook Herman. Dit begon in 1995 met het rijden naar uitwedstrijden. Twee jaar later werd hij jeugdleider van verschillende teams in de leeftijd van 10 – 16 jaar. Om vervolgens door te schuiven naar de functie van jeugdvoorzitter. Herman heeft zo’n beetje alle vrijwilligersfuncties binnen de voetbalvereniging gedaan zoals fluiten bij de jeugd, vlaggen bij het 1e elftal, lid van het bestuur van de kantinecommissie en team manager van het 1e elftal. Om uiteindelijk bij het trainen van de voetbaltoppers van EFC ’58 uit te komen. Herman vertelt: “EFC ’58 is hier zo’n 10 jaar geleden mee gestart. Een team van jongeren met autisme en/of adhd die niet volledig mee kunnen draaien in reguliere teams. Ik ben bij de opstart van dit team vanuit mijn functie van jeugdvoorzitter zijdelings betrokken geweest, maar geef inmiddels alweer zo’n 9 jaar training aan deze groep. En met heel veel plezier! De groep is te klein om een elftal te vormen, maar we doen elke week oefeningen en partijtjes”.

 

Ruim 25 jaar vrijwilliger
Als je zolang betrokken bent als vrijwilliger bij een vereniging dan zijn er veel mooie momenten. En voor Herman is het bijna niet benoemen. “Het zijn er zoveel, maar eigenlijk alles in het geheel maakt het mooi”. Toch kan Herman een mooie opsomming geven van activiteiten en momenten. Bijvoorbeeld: de uitwisselingen met de jeugd naar Wales (Schotland), het trainingskamp met het 1e elftal naar Benidorm, de afsluiting van het seizoen met de jeugd en de jaarlijkse sportdag, die zo’n 10 jaar geleden startte samen met en voor de Julianaschool. Met de komst van koning Willem Alexander veranderde dit in de Koningsspelen. Dit heeft EFC ’58 opgepakt en vanaf dat moment sloten ook andere scholen aan. Tijdens de jaarlijkse Koningsspelen stelt EFC ’58 de velden beschikbaar en organiseert allemaal oud Hollandse spelen.
“Er worden jaarlijks vrijwilligers bij elkaar getrommeld en met elkaar word het georganiseerd. Het lijkt misschien of alles altijd geheel soepel verloopt, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Soms gaat het ook even met horten en stoten, maar dat hoort erbij. We komen er uiteindelijk met de groep van vrijwilligers altijd samen uit om tot mooie resultaten en plezier te komen. En het is geweldig om te zien dat het lukt om het met elkaar te regelen en de juiste mensen aan elkaar te verbinden”.

 

In het dagelijks leven is Herman werkzaam binnen de GGZ (forensisch/psychiatrie), maar ziet zijn vele vrijwilligerswerk bij EFC ’58 als een grote meerwaarde naast zijn werk. “Soms kan het best veel zijn, er komt vaak van alles bij kijken, vooral veel ongezien. Maar onder aan de streep levert het veel voldoening en energie op. Mogen zien hoe de jongeren met elkaar omgaan dat prikkelt je geest. En ik blijf er zelf jong bij. Prachtig toch!

 

Ben je na het lezen van het verhaal van Herman ook enthousiast over vrijwilligerswerk bij EFC ’58? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/