#100Verhalen: Jan Admiraal – vrijwilliger bij het Willem Holtrop Hospice

Van banketbakker tot begeleider in de jeugdzorg. Jan heeft in zijn werkzame leven veel verschillende banen gehad. Na zijn pensionering heeft hij een jaartje gewend aan de nieuwe situatie, maar algauw begon het weer te kriebelen. Sinds vijf jaar is hij als technisch vrijwilliger verbonden aan het Willem Holtrop Hospice. Lees hier hoe Jan zich dienstbaar inzet voor het Hospice.

 

Jan vindt het een sport om zoveel mogelijk zelf technische problemen op te lossen en liefst met eenvoudige middelen. “Als er iets kapot gaat, beoordeel ik of ik het zelf kan maken of dat het nodig is om een ‘specialist’ in te schakelen. Zo bespaart het hospice veel geld en het is tegelijkertijd ook duurzaam! Daarnaast voer ik in het hospice preventieve controles uit t.b.v. de beveiliging, het hang en sluitwerk en de verlichting. Ik doe dit samen met een andere vrijwilliger. Het is mooi dat we elkaar aanvullen. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen trukendoos”.

 

Het mooiste aan zijn vrijwilligerswerk vindt Jan als hij een gast blij kan maken met een handigheidje. “Als er een nieuwe gast komt, help ik bij het ophangen van schilderijtjes, foto’s of andere persoonlijke dingen. Het is fijn dat je mee kan helpen iemand zich ‘thuis te laten voelen’.
Zo hadden wij een tijdje geleden een gast waarvoor ik op de kamer al van alles opgehangen had, wel zo’n 12 schilderijtjes en allerlei ‘toeters en bellen’. Met schroom vroeg de gast of er toch nog een  13e schilderijtje bij kon, want die kon ze toch echt niet missen. Dan kun je misschien denken ‘pffff….’, maar ik vind het dan gewoon leuk om dat nog even te doen. En dan krijg je op zo’n moment nou nèt een leuk contact. Deze gast vertelde me dat achterop ieder schilderijtje een persoonlijke briefje zat wie het schilderijtje zou erven. Dat is toch wel heel bijzonder, als iemand je zoiets toevertrouwt. Dan hang ik zo’n 13e schilderijtje met heel veel plezier op!
Soms baal ik ervan als ik iets niet af krijg, iets niet lukt of ik niet verder kan omdat ik de juiste spullen of gereedschappen niet heb. Gelukkig heb ik thuis ook van alles en heb ik een breed netwerk in de techniek. Ik schakel dan anderen in als ik hun inzicht/spullen nodig heb. Of ik adviseer welke professional er echt even ingeschakeld moet worden”.

 

Jan is graag dienstbaar, wil zich nuttig maken en zijn tijd zinvol besteden. Spreekt dit je ook aan?
Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/