100Verhalen: Jeannet van den Berg – zorgvrijwilliger bij het Willem Holtrop Hospice

Doordat de moeder van Jeannet overleed in het hospice kwam ze voor het eerst in contact met een hospice. Dit was voor haar een waardevolle ervaring. De aandacht vanuit het hospice voor haar familie deed hen goed. En ook de sfeer kwam op haar over als gastvrij en open. Voor Jeannet reden om na het overlijden van haar moeder zich aan te melden als vrijwilliger. Benieuwd naar hoe ze het vindt? Lees hier het verhaal van Jeannet.

.

Zorgvrijwilliger in het hospice

Jeannet werkt nu twee jaar als zorgvrijwilliger in het hospice. Ze is van nature zorgzaam, optimistisch en meelevend en heeft door haar vrijwilligerswerk ook nieuwe eigenschappen van zichzelf ontdekt. “Ik merk dat ik snel overzicht heb en goed kan inschatten wat er moet gebeuren. Ook had ik geen ervaring in de zorg, maar ik heb me de zorgvaardigheden snel eigen gemaakt. Ik vind het fijn om nieuwe dingen te leren en door dit vrijwilligerswerk heb ik nieuwe kanten ontdekt van mezelf en talenten ontwikkeld waarvan ik niet wist dat ik het in me had”.

“In een hospice is het belangrijk dat je praktisch bent ingesteld, maar ook dat je goed kunt luisteren, vertelt Jeannet. Veel gasten hebben behoefte aan een luisterend oor en als je even de tijd neemt, krijg je soms zomaar een verhaal of anekdote te horen uit iemands leven, dit zijn hele waardevolle momenten. Verder is het belangrijk om goed aan te sluiten bij de wensen van de gasten en hun families. En ook dat je kunt omgaan met de diversiteit aan mensen die je in het hospice ontmoet. Sommigen houden van ‘leven in de brouwerij’ en krijgen veel bezoek. Anderen trekken zich liever terug en hebben vooral behoefte aan rust. Aan jou als vrijwilliger om bij iedere gast goed aan te sluiten, mensen respecteren zoals ze zijn. Dit maakt het vrijwilligerswerk voor mij boeiend en uitdagend. Elke dag is weer anders in het hospice”.

De waardevolle momenten

Vrijwilligerswerk in een hospice lijkt zo zwaar. “Soms wel, maar heel vaak ook niet, geeft Jeannet aan. Er wordt eigenlijk best vaak gelachen. En er zijn soms hele bijzondere momenten waar je als vrijwilliger ook iets extra’s aan kunt toevoegen. Zo was er onlangs een huwelijksaanzoek in het hospice en toen heb ik mijn man gebeld en gevraagd of hij een flesje champagne uit de kelder wilde halen. En dan zit je zomaar op een vroege avond aan de champagne in het hospice”.

In het begin drukte het idee van werken in een hospice best zwaar op Jeannet. “Sterven kan maar één keer en je wil het graag goed doen voor de mensen”. Gaandeweg heeft ze geleerd dat het in een hospice niet alleen over ‘goed sterven’ gaat, maar vooral ook om het ‘leven te leven’. En de uitdaging als zorgvrijwilliger vooral zit in het ondersteuning bieden bij dit laatste stukje leven. “Het is mooi om te ervaren dat gasten nog van veel dingen kunnen genieten. Een vogel die zingt, eekhoorntjes op het terras, een lekkere maaltijd, de familie die op bezoek komt.

Wil je ook van betekenis zijn voor een ander zoals Jeannet? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/