#100Verhalen: Marieke van Dijk – vrijwilliger bij museum Het Pakhuis

Wie een bezoek brengt aan museum Het Pakhuis in Ermelo komt Marieke gelijk tegen. Marieke is één van de gezichten achter de balie van Het Pakhuis. Daar ontvangt ze de bezoekers, vertelt ze hoe lang het museum bestaat en dat het een museum is van archeologie en historie. Naast de baliewerkzaamheden heeft Marieke de kans gekregen zich als vrijwilliger enorm te ontwikkelen in Het Pakhuis. Hoe dat zo gegaan is, lees je in het verhaal van Marieke.

 

Vrijwilligerswerk in Corona-tijd
Op dit moment kan ook Het Pakhuis in Ermelo geen bezoekers ontvangen, iets wat Marieke normaal gesproken zo graag en met al haar enthousiasme doet als baliemedewerkster.

 

Marieke vertelt: “4 jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk en stuitte ik bijna als eerste op de vacature van Het Pakhuis. Via de website van Het Pakhuis heb ik gereageerd en vervolgens ben ik heel snel verder in contact gekomen en op gesprek geweest. Dit vond ik heel erg leuk, niet veel later ben ik aan de slag gegaan”
Het kostte Marieke wel wat tijd om te wennen. Het werken achter de balie en met de kassa was nieuw voor haar. Om haar de kans te geven het werk te leren, is ze begonnen met iemand samen, maar al snel zag men bij Het Pakhuis dat ze het wel alleen kon. En inmiddels draait ze iedere dinsdagmiddag, vrijdagmiddag en 1x per maand op zaterdag een dienst.

 

Helaas ligt haar vrijwilligerswerk nu stil. “Ik mis het contact met de bezoekers heel erg! De verschillende mensen en de interactie die je hebt, maken het heel leuk. Denk aan kinderen die komen en die iets geleerd hebben of de ervaringen van mensen nadat ze het museum hebben doorlopen. Daar geniet ik altijd van!”

 

Opbrengst van vrijwilligerswerk

Wat maakt het vrijwilligerswerk van Marieke nu zo leuk? Daar hoeft Marieke niet lang over na te denken: “het team van Het Pakhuis ziet de kwaliteiten van vrijwilligers. Als je iets wil proberen dan krijg je hier alle gelegenheid toe. Ik heb bijvoorbeeld de kans gekregen mijn creatieve kant te laten zien. Voor de tentoonstelling van De Wolf heb ik iets mogen tekenen en schilderen. Groot was de verrassing dat mijn tekening was afgedrukt en op het raam geplakt. Dit was zo gaaf! De tentoonstelling is nu te zien in Nunspeet en mijn tekening is meegegaan!”

 

“Vrijwilligerswerk bij Het Pakhuis geeft mij veel eigenwaarde en plezier. Voor mijn gevoel heb ik meer aan het vrijwilligerswerk dan het vrijwilligerswerk aan mij!” Deze opmerking wordt gelijk ontkracht door haar collega’s. Marieke is enorm van waarde!
Een mooiere afsluiting van Mariekes verhaal bestaat er niet toch?

 

Wil jij ook je kwaliteiten inzetten en verder ontwikkelen binnen Het Pakhuis?

Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo, 0341-551678 of steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of kijk voor meer en andere vrijwilligersvacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/