#100Verhalen Sarah Scholts – dorpsdichter van Ermelo

"Zo veel fantastische vrijwilligers, Ermelo is er vol van."
Dit zijn de laatste regels van het gedicht dat dorpsdichter Sarah Scholts schreef ter ere van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021. ‘Misschien heb ik zelf wel de mooiste vrijwilligersbaan’ schreef ze er zelf bij. Tijd voor het verhaal van Sarah, dorpsdichter van Ermelo.

 

Sarah werd na haar opleiding aan de Schrijversacademie door bekenden geattendeerd op de ‘functie van dorpsdichter’ die weer vrij kwam. “Ik had mezelf als doel meegegeven dat ik na mijn opleiding een schrijfopdracht zou proberen te krijgen. Dus heb ik ‘auditie’ gedaan als dorpsdichter. Je moest twee gedichten aanleveren en toen werd ik gebeld dat ik het geworden was! Een hele grote eer! Maar gelijk kwam daar bij mijn aanstelling een grote uitdaging, ik moest mijn eigen gedichten voordragen. Voor publiek! Die eerste keer vergeet ik nooit weer. Ik dacht dat ik op de achtergrond kon blijven, maar het tegenovergestelde gebeurde. Maar door het wel te doen en keer op keer weer, heb ik mijn onzekerheid daarin overwonnen. Mijn vrijwilligerswerk als dorpsdichter heeft mij dus ook wat geleerd. Dat vind ik ook het mooie aan vrijwilligerswerk dat het je de kans geeft om nieuwe talenten te ontdekken van jezelf en nieuwe dingen te leren”.

 

Poëzie als verbinding
“Naast nieuwe talenten ontdekken en mijn schrijven verder ontwikkelen, brengt de functie van dorpsdichter mij met veel mensen in contact. Om een gedicht te kunnen schrijven, voer ik altijd de  mooiste gesprekken met mensen. Poëzie werkt verbindend.
Mijn gedichten komen tot stand als een soort puzzel. Ik lees heel veel, praat met veel mensen en verzamel op die manier mijn informatie om uiteindelijk met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk te vertellen.

 

Doe eens wat anders?
Dit verhaal gaat over Sarahs mooiste vrijwilligersbaan, namelijk dorpsdichter. Daarnaast doet ze nog andere dingen op vrijwilligersgebied, maar daar gaat dit verhaal niet over. Wat ze er nog wel over wil zeggen is; “kies eens wat anders dan wat je normaal doet”. Ik word regelmatig gevraagd voor vrijwilligersklussen die gerelateerd zijn aan mijn werk. Ik ben medewerker Beleid en Communicatie bij een woningcorporatie. Maar mijn mooiste vrijwilligersklussen hebben toch echt niets met mijn werk te maken”.

 

Wil je ook eens een keer iets heel anders doen dan wat je normaal doet? Wij komen graag met je in gesprek! Kijk voor al onze vacatures op https://www.welzijnermelo.nl/diensten/vacaturebank/
Of neem contact op om een afspraak te maken via steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl of telefonisch 0341-551678