Gratis workshops voor vrijwilligers

14-02-2018

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn Ermelo organiseert een aantal gratis workshops voor alle Ermelose vrijwilligers, mogelijk gemaakt door de Gemeente Ermelo in het voorjaar 2018. Welke?

Zorgen voor jezelf en de ander
Maandag 5 maart, 19.30-22:00 uur
Iedereen weet dat je goed voor een ander kunt zorgen als je όόk goed voor jezelf zorgt. Toch wil dit goed voor jezelf zorgen er nog wel eens bij inschieten. Dit maakt dat veel mantelzorgers en vrijwilligers het risico lo-pen overbelast te raken, hoe kun je dit voorkomen? Hoe kun je zorgen voor jezelf? Is het egoïstisch om voor jezelf te zorgen (in plaats van voor die ander)? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u tips en handvatten om naast de zorg voor de ander, uzelf niet te vergeten.

 

Depressie, als het sombere gevoel de baas wordt
Woensdag 28 maart , 19.30-22:00 uur
Je hoort mensen vaak zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele bestaan wordt be-heerst door somberheid. Mensen die weken- tot maandenlang last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden aan een de-pressie. Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over het ziek-tebeeld (ontstaan, symptomen) herstelmogelijkheden en wat als omgeving wel/niet te doen.

 

Het leven is niet alleen leuk
Dinsdag 24 april, 19:30-22:00
Soms is het leven niet leuk, dan ervaar je tegenslag, verlies, verdriet. Het valt niet mee om de veerkracht te vinden om verder te gaan. Dit vraagt fitheid in je hoofd. Mentale fitheid is fitheid van de geest. Als je aan fitheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Aan je conditie, je spierkracht en je figuur. Maar vaak wordt vergeten dat de verzorging van het mentale, de geest, net zo belangrijk is. Als je namelijk niet alleen lekker in je vel, maar ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.
Hoe doe je dat? Hoe merk je dat je mentaal fit bent en wat merk je als je dat niet bent. Hoe kun je deze fitheid ‘trainen’. Wat dat betreft is er niet veel verschil met je fysieke fitheid. Tijdens de bijeenkomst van 2 uur ontvangt u tips en handvatten hoe u in uw dagelijks leven kunt werken aan uw mentale fitheid.

 

Dementie beter begrijpen
Donderdag 17 mei, 19:30-22:00
In de workshop `Dementie beter begrijpen´ gaan we interactief met elkaar aan de slag. U ervaart hoe lastig het is om te leven met dementie: verwarring, te veel prikkels, afgeleid worden, de werkelijkheid niet zien….
In deze workshop gaan we uit van de ervaringen die u al hebt opgedaan in de praktijk. We gaan in gesprek over hoe je (anders) om kunt gaan met lastige situaties.
Na deze workshop kunt u mensen met dementie beter begrijpen. Het contact wordt waardevoller en het werken met deze mensen leuker!

 

Eén of meerdere workshops bijwonen? U kunt zich telefonisch of via e-mail aanmelden voor deze workshops. Aanmelden is verplicht! Aanmelden kan via Welzijn Ermelo, Steunpunt Vrijwilligerswerk, tel. 0341 551 678 of stuur een e-mail naar steunpuntvrijwilligerswerk@welzijnermelo.nl

 

Link naar digiflyer: HIER